Drágakőpiac percek

A drágakövek családfája

Korund (jelentése: kemény kő)

Keménység: 9 (Mohs-skála 1-10-ig)
Sűrűsége: 4,00g/cm3
Fénytőrése: kettőstörő
Piros színű korund: RUBIN

Rubin színárnyalata egész világos rózsaszíntől a legkedveltebb úgynevezett galamb vérvörösön át egészen a sötétbordó árnyalatig terjed. Sok esetben már a szín árnyalatáról következtethetünk a kő származási helyére, de gyakran a származási helyről kapott elnevezés elkezd önálló életet élni, például: burmai rubinnak neveznek egy követ függetlenül attól, hogy valóban Burmából származik -e.

A Rubinok valódiságának és származási helyének a meghatározása szempontjából elsődleges jelentősége van a zárványoknak.

Zárványok: rutil, cirkon(feszültségudvarral) spinell, folyadékzárványok, üreges csatornák, kétfázisú zárványok, növekedési sávok, rutiltű párhuzamos kötegeket alkot a kőnek selymes fényhatást kölcsönöz, fátyolra emlékeztető hegesedés.

Lelőhelyek: Rubinokat zömében másodlagos lelőhelyekről, torkolatokból termelik ki a legszebb szín árnyalatú kövek mai napig Burmából származnak.

Mogok környékén dolomitos mészkőben keletkezett, és az üledékből nyerik ki. Thaiföldi rubinok enyhén barnás színűek. Thanzánia viszonylag újabb rubinszállító, ibolyás és barnás színárnyalat. Afganisztán bíbor és erőteljes piros szín, háborús helyzet megnehezíti a kitermelést.

A teljesen hibátlan kristályok általában nem nagyok, 6-9 karátos, szép hibátlan kő már csak ritkán fordul elő, ennél nagyobbat pedig csak egész elvétve találnak. Nem szép színű és nem elég átlátszó, tehát drágakőnek nem alkalmas kő nagyobb példányokban is előfordul; találtak 1000 karátosnál is nagyobbat, de a szép tiszta, drágakőnek alkalmas rubinok legnagyobb része 1 karátnál kisebb súlyú.

Híres nagy rubinok indiai fejedelmek kincseskamráiba, uralkodók koronakincsei közé és különböző múzeumokba kerültek.

Érdekesség:

Sok régi híres kőről kiderült, hogy nem rubin:

III. GUSZTÁV svéd király galambtojásnagyságú híres köve, amelyet II. KATALIN cárnőnek ajándékozott s így az orosz koronakincsek közé került, turmalinnak bizonyult.

Sok szép rubin van a francia koronakincsek között, továbbá az American Museum of Natural History Morgan-gyűjteményében is, ahol többek közt egy 45 karátos burmai rubin.

KEZELETLEN RUBIN

Ezeket a köveket kibányásszák a földből, csiszolják, polírozzák és már ki is kerülnek a piacra, ők azok az igen ritka drágakövek, amelyek önmagukban is élénk, szép színűek, és legalább szemtiszták. Ezeken a rubinokon nem végeztek semmilyen más eljárást, a csiszolás és a polírozás kivételével.A hőkezelés mentes rubinok a legértékesebbek.

HŐKEZELT RUBIN:

Ezt a technikát évszázadok óta használják a drágakövek kezelésére. A rubin tisztaságának és színének javítására szolgál. A lényege, hogy extrém magas hőmérsékletre melegítik a követ, ennek hatására feloldódnak, átalakulnak a kő belsejébe lévő zárványok, ez az eljárás javítja a tisztaságot és fokozza a színt. Nincs más adalékanyag a folyamatban. Ezek az úgynevezett fűtött (heated) rubinok.

forrás: renigem.com

FLUXUS TÖLTÖTT RUBINOK:

Néha a fűtési folyamat során a rubint betöltik egy ún. fluxus anyaggal (oldószer, amely nagyon magas hőmérsékleten oldódik fel az eredeti anyagban). Így töltve fel a kő repedéseit, amellyel javítják a kő tisztaságát. Ez a kezelési mód nagyban csökkenti a kő értékét, mivel itt már kívülről, egy idegen anyag kerül a rubinba.

BERYLLIUM DIFFÚZIÓ:

Ez a kezelés a zafír esetében gyakoribb, de ritkán használják rubin kövek kezelésére is. A rubint itt is felmelegítik, és berilliumot adnak hozzá, amely szétterjed a rubin kristályrácsán, intenzívebb színt hozva létre. Ez a kezelési mód nagyban csökkenti a kő értékét, mivel itt már kívülről, egy idegen anyag kerül a rubinba.

forrás: renigem.com

LEAD GLASS FILLED VAGY ÜVEGGEL TÖLTÖTT RUBINOK:

Nagyon elterjedt kezelési mód. A rendkívül gyenge minőségű rubint, amely tele van repedésekkel, ezzel a technikával javítják fel, oly módon, hogy hőkezelés közben, folyékony (régebben ólom) üveget adnak hozzá. Az üveg behatol a rubinba, és javítja a tisztaságot, valamint eltünteti a felületen található repedéseket. Ezek a kövek már nem is rubinok, hanem üveggel töltött korundnak. Ez a kezelés nem stabil. Az üveggel töltött köveket, a hőmérsékletváltozás, a tisztítószerek is károsítják. Árát tekintve ezek a rubinok a legolcsóbbak a piacon, gyakorlatilag pár dollárért kaphatók.

forrás: renigem.com

Zafír

Mindazokat a korundcsoportba tartozó drágaköveket, amelyek nem piros színűek zafírnak nevezzük. Zafír legértékesebb színe a búzavirágkék (Kasmír)

A zafír a színesdrágakő-kereskedelem egyik legfontosabb köve. Magas fényének és keménységének köszönhetően kiválóan alkalmas bármilyen ékszer készítésére, folyamatos viselésre. Minden színben és színárnyalatban előfordul. A legszebb kék színű zafírok még mindig a kasmíri kövek, sajnos ezek már csak másodlagos forgalomból és ritkán szerezhetők meg, illetve nagy aukciós házak árverésein találkozunk néha egy-egy kiemelkedő minőségű és méretű kővel.

Ázsia legfontosabb zafírlelőhelyei találhatók Burmában (Myanmar), Thaiföldön és Srí Lankán, de bányásszák Kambodzsában, Vietnamban és Indiában is. Afrikában Madagaszkáron és Tanzániában vannak fontosabb lelőhelyek. Ausztráliában találhatók jelentős mennyiségű, bár nagyon sötét színű kövek. Az USA-ban híresek a montanai zafírlelőhelyek.

Zafír kezelési eljárásai megegyeznek a rubin kezelési eljárásaival.

Patparadsa

A narancsszínű zafíroknak külön elnevezése van: Patparadsa (lótuszvirág)

Szintetikus korundok

A drágakő szintézis több mint 100 esztendős múltra tekint vissza. 1890-ben sikerült szintetikus rubint az óraipar számára használható méretben előállítani. Verneuil francia mérnök létrehozta a gyakorlatilag ma is a legszélesebb körben alkalmazott cseppolvasztásos eljárást. Melynek lényege, hogy magas hőmérsékleten a szintetikus kő alkotóelemeit megfelelő arányba elegyítik majd a lecseppenő anyag lehűlve fokozatosan kikrisrályosodik a lassan forgó magon. 1909-től zafírokat is készítettek vas és titánoxid hozzáadagolásával.

A szintetikus korundok megkülönböztetése a valódiaktól:

A Verneuil -eljárással készült korundok legfontosabb megkülönböztető ismérvük az ún. hajlott növekedési sávok és a kristálynövekedés közben bezáródó gázbuborékok. A valódi kristályban sohasem találkozunk hajlott növekedési sávokkal. A gázbuborékok általában gömbölyűek, esetleg csepp alakúak, Gyakran csoportosan jelennek meg. Kiegészítő információ, hogy a szint. kövek az UV. lámpa alatt általában erősebben fluoreszkálnak, természetes kövek minimálisan világítanak. Mivel nagyon nagy volt a kereslet a színes drágakövek piacán több cég fejlesztett ki újabb eljárásokat. Olvadékdiffúziós eljárással is gyártanak korundokat.

Felismerésük: sötét olvadék maradványok, sündisznó tüskéire emlékeztető alakzatok.

Legújabb eljárásoka legmodernebb technikákat is segítségül hívják és a gyengébb minőségű köveket szintetikus bevonattal látják el.

Felismerésük: intenzív piros színben floureszkálnak UV lámpa alatt.

Berillium diffuziós eljárás során berilliumot jutattnak a korundba ezzel a színét tudják javítani.

Felismerésük: zárványok megnyúlnak, sötét belső erek keletkeznek, drágakő színe intenzív mérges árnyalatot vesz fel.

Üveg – Korund egyesítése:

Porított üveget összekeverik a porított korunddal megfelelő hőmérsékleten egyesítik a két anyagot majd lehűtik csiszolják ezeket nevezzük: cukorka köveknek.

Felismerésük: műszeres vizsgálattal kimutatható az üveg jelenléte.

Ragasztott kövek:

Dublettek gyakran zafír és üveg, természetes és szintetikuskövek összeragasztása. Ez a technika nagyon régen alkalmazott eljárás a drágakövek utánzására ill. minőségének, javítására használják.

Felismerésük: összeragasztásnál látható az idegen kötőanyag.