Drágakőpiac percek

Drágakő kezelések

Kezeletlen rubin

Ezeket a köveket kibányásszák a földből, csiszolják, polírozzák és már ki is kerülnek a piacra, ők azok az igen ritka drágakövek, amelyek önmagukban is élénk, szép színűek, és legalább szemtiszták. Ezeken a rubinokon nem végeztek semmilyen más eljárást, a csiszolás és a polírozás kivételével.

A hőkezelés mentes rubinok a legértékesebbek.

Hőkezelt rubin

Ezt a technikát évszázadok óta használják a drágakövek kezelésére. A rubin tisztaságának és színének javítására szolgál. A lényege, hogy extrém magas hőmérsékletre melegítik a követ, ennek hatására feloldódnak, átalakulnak a kő belsejébe lévő zárványok, ez az eljárás javítja a tisztaságot és fokozza a színt. Nincs más adalékanyag a folyamatban.

Ezek az úgynevezett fűtött (heated) rubinok.

forrás: https://renigem.com/

Fluxus töltött rubinok

Néha a fűtési folyamat során a rubint betöltik egy ún. fluxus anyaggal (oldószer, amely nagyon magas hőmérsékleten oldódik fel az eredeti anyagban). Így töltve fel a kő repedéseit, amellyel javítják a kő tisztaságát. Ez a kezelési mód nagyban csökkenti a kő értékét, mivel itt már kívülről, egy idegen anyag kerül a rubinba.

Berillium diffúzió

Ez a kezelés a zafír esetében gyakoribb, de ritkán használják rubin kövek kezelésére is. A rubint itt is felmelegítik, és berilliumot adnak hozzá, amely szétterjed a rubin kristályrácsán, intenzívebb színt hozva létre. Ez a kezelési mód nagyban csökkenti a kő értékét, mivel itt már kívülről, egy idegen anyag kerül a rubinba.

 

forrás: https://renigem.com/

Lead glass filled vagy üveggel töltött rubinok

Nagyon elterjedt kezelési mód. A rendkívül gyenge minőségű rubint, amely tele van repedésekkel, ezzel a technikával javítják fel, oly módon, hogy hőkezelés közben, folyékony (régebben ólom) üveget adnak hozzá.

Az üveg behatol a rubinba, és javítja a tisztaságot, valamint eltünteti a felületen található repedéseket. Ezek a kövek már nem is rubinok, hanem üveggel töltött korundnak. Ez a kezelés nem stabil. Az üveggel töltött köveket, a hőmérsékletváltozás, a tisztítószerek is károsítják. Árát tekintve ezek a rubinok a legolcsóbbak a piacon, gyakorlatilag pár dollárért kaphatók.

forrás: https://renigem.com/