Drágakőpiac percek

Hogyan tisztítsa meg ékszereit

Ékszer szakembereink tanácsot adnak a legjobb módokról, hogyan adják vissza drágaköveik csillogását.

Az ékszerek tisztítására szolgáló háziasított szerek bővelkednek – az alkohol széles körben elterjedt kedvenc, amelyet szorosan követ a fogkrém, és a mosógatószer.

Nem meglepő, hogy ezek egyike sem a legjobb módszer az ékszerek zsírtól és szennyeződéstől való megszabadítására, bár ez nem jelenti azt, hogy csúcstechnológiát kell választanod.

Gyémántok

Az ékszerek szerves és szervetlen drágakövek, valamint különféle keménységű nemesfémek széles választékából készülnek, ezért fontos, hogy a tisztítás mindig az adott drágakőnek megfelelő legyen.

A gyémántok, azokat a kövek, amelyeket ragyogásuk és tűzük miatt szeretünk a legjobban, de amelyek természetüknél fogva vonzzák a zsírt és a szennyeződést. Rendszeres tisztítás nélkül természetes szépségük gyorsan eltompul és csökken.

Szerencsére egy másik veleszületett tulajdonságuk – keménységük, amely a Mohs-skálán 10 – azt jelenti, hogy mosószerek, például mosogatószerek nem károsíthatják őket. Ez a kézi forró vízzel és egy puha fogkefével kombinálva a legjobb módja annak, hogy gyémántjainak tűzét visszaadjuk, és ugyanez vonatkozik a zafírokra és a rubinokra is.

Smaragdok

A szerves drágakövek

A szerves drágakövek, például korallok, gyöngyök, nagyobb gondosságot igényelnek, mivel a tisztítószerekkel való érintkezés károsíthatja őket. Elég csak finoman áttörölni egy puha tisztító kendővel.
Az ékszer viselésekor vigyázni kell, hogy ne érje parfüm, ne legyen a bőr bekrémezve, mert ezek is károsíthatják a drágaköveket.