Drágakőpiac percek

Drágakő monitor

Mi a drágakő, mire használják?

A drágakő fogalma: A drágakő értékes tárgyak díszítésére, készítésére használt természetes szilárd anyag, többnyire ásvány. A drágakő nem tudományos, hanem gyakorlati kategória nem objektíven mérhető, hanem szubjektív érzelmi tényezők határozzák meg. A legfontosabb a kő szépsége.

A drágaköveknek elég keménynek kell lenniük ahhoz, hogy a folyamatos használatban ne karcolódjanak, sérüljenek. Fontos, hogy szépek és ritkák legyenek, mert ez emeli az értéküket.

A legfontosabb a kő szépsége!

A drágakőre ráillő kell legyen a mondás: „ túl szép, hogy igaz legyen!”

Ékszerek drágakövekkel

Az ékszerek, amelyeket a gyémántokból készítenek olyan ajándékok, amelyek egy örök életre szólnak… (diamond is forever) nem véletlen tehát, hogy eljegyzési gyűrűként ez a legszebb ajándék.

Az előzőekben az ékszerekről beszéltünk / hallhattuk, hogy mennyi érzelem társul az ékszerek vásárlásához, mert pont ez a lényege és célja: a boldogság és az öröm.

Gyémánt befektetés

A gyémánt befektetés más műfaj, ezt a gyémántot egyáltalán nem azért veszünk, mert örömöt akarnánk szerezni vele, nagyon is mellőzni kell az érzelmeket, amikor befektetési céllal veszünk gyémántot.

Mielőtt gyémánt befektetését megvalósítja, konzultáción beszélje meg a drágakő szakértővel a befektetése nagyságrendjét, azt, hogy mit vár ettől a befektetéstől, és milyen időtávban gondolkodik.

A Drágakő Szakértő segít meghatározni, a vételre javasolt gyémántok méretét és minőségét.

Azonos méretű, és azonos minőségű gyémántok árát össze tudjuk hasonlítani, az árak meghatározása már nem a drágakőszakértő feladata, mert mindenkinek más a kockázat vállalási szintje.

Ha gyémántot vásárolunk befektetési céllal, akkor ne vegyük meg az első megtalált gyémántértékesítő gyémántjait, van elég értékesítő, nézzük meg az áraikat és lehetőleg ott vegyünk gyémántot ahol jegyzett árak vannak visszavásárlásra is.

Miért ennyire fontos a szakértő igénybevétele:

A gyémánt a legismertebb és egyben a legértékesebb drágakő is egyben. A gyémánt minősítése sokféle lehet, egy gyémánt árát a minősége határozza meg.

De mit értünk minőség alatt?

Először is azt kell tudni, hogy nincs rossz minőségű gyémánt, csak különböző osztályba sorolt és különböző minősítéssel rendelkező gyémántok vannak.

Példaként egy egy karátos (Crystal) színű gyémánt tökéletes arányokkal tökéletes csiszolással Vs1 tisztasággal, alacsonyabb árat képvisel, mint az egy szín osztállyal (Top Crystal) magasabban lévő, de a többi paraméterében azonos gyémánt. Mindkettő tökéletes és csodálatos, de a Top Crystal fehérebb és drágább. Befektetési szempontból nem az a legfontosabb, hogy az úgynevezett legjobb gyémántot vásároljuk meg, hanem az, hogy pontosan tudjuk, hogy mit vettünk.

Az előbb említett két gyémánt között az avatatlan szemek nem veszik észre a különbséget, de mivel a két gyémánt ára nem azonos, fontos meghatározni, hogy melyik gyémánt adás vételéről is van szó.

A gyémánt osztályba sorolása mindenképpen szakértői munka, jelentős veszteségektől óvhatjuk meg magunkat, ha előbb fordulunk szakértőhöz és azután vásárolunk.

Ha például tudjuk egy 1.01 karátos gyémánt színét és tisztaságát az alapján már ki tudunk keresni egy listaárat,a listaár a tökéletes csiszolású és szimmetriájú köveket reprezentálja. Nyilván a csiszolók igyekeznek minden trükköt elkövetni, a csiszolás során, hogy ne kerüljön az 1 karátos súly alá a gyémánt, ez viszont sok esetben ronthatja a kő arányait, a csiszolás minőségét. Ezeket a hiányosságokat csak a szakértő tudja feltárni a vevőnek.

Vagyis megnyerte a csiszoló a 20%-os felárat azzal, hogy 1 karát felett maradt a gyémánt súlya, de 10-15%-kal rontja a szakértő a becsértéket a tökéletlen csiszolás és arány miatt.

A gyémánt értékének várható alakulása

Vissza kell tekintenünk a múltba, hogy következtetni tudjunk a jövőre vonatkozóan.

Ma egy 10 karátos briliáns csiszolású D és IF-es tökéletes csiszolású gyémánt ára 850.000 USD, ez egy 14,1 mm átmérőjű és 8,4 mm magasságú és mindösszesen 2 gramm súlyú drágakő. Ha ezt ma átváltjuk aranyra, akkor 14 kg aranyat kell adni a gyémántért. Az arany ára az összehasonlítás napján 1870 USD / uncia.Egy 1 Ct-os D-FL Tripla Excellent gyémánt ára 15.000 USD, amint látjuk a 10 Ct-os gyémánt ára nem a tízszerese az egy karátosnak.

A gyémánt, mint valuta és a gyémánt befektetés várható alakulása

Az 1860-as években Brazília gyémántokkal fizette meg államadósságát Németországnak. Ma is gyakran előfordul, hogy adósság rendezése céljából gyémántot vagy aranyat adnak el országok, bankok vagy magánszemélyek.

Miközben az egyes eszközosztályok közötti korreláció közel kétszer olyan szoros, mint tíz évvel ezelőtt, a gyémánt továbbra is nagyon alacsony, szinte semmilyen együttmozgást sem mutat a nyersanyagokkal, arannyal, részvényekkel. Emiatt a gyémánt kiváló diverzifikációs eszköznek bizonyult, illetve már most is kedvelt megtakarítási eszköz, a kombinatív befektetést kedvelők körében.

Szibériában a Krasznojarszki terület és Jakutföld határán fekvő területen található, 35 millió évvel ezelőtt keletkezett, száz kilométer átmérőjű meteorit kráterben több ezer – milliárd karát gyémántot találtak. Lehetséges egyáltalán, hogy meteorit kráterben gyémántot találjanak? Mindenesetre ilyen és ehhez hasonló hírekhez szövik hozzá, hogy jelentősen befolyásolhatja a természetes gyémánt árfolyamát.

A gyémánt kialakulásához szükséges feltételek

1000-1500 oC és 45-60 kbár nyomás a föld felszíne alatt 150-200 km-es mélységben. Szénben gazdag anyagokból stabil körülmények – állandó évezredekig fennálló magas hőmérséklet és változatlanul magas nyomás és persze lassú kihűlés – között kikristályosodhatnak gyémánttá a szénatomok. Minél lassabban hűl ki és szilárdul meg egy kőzet annál nagyobb kristályokat alkot, és ezért a benne kikristályosodó drágakövek is annál nagyobbak.

A meteoritok kutatása során találtak rá a moissanitra (Diablo Canyon, Arizona, 1893 – Henri Moissan.) A Moissanit egy drágakő, de nem gyémánt!

A meteorit földbe csapódása sok tekintetben előidézhette a gyémánt kialakulásához elégséges feltételeket rövid ideig, de az állandó hosszú időn át tartó stabilan magas hőmérsékletet és 200 km mélységnek megfelelő stabil hosszú időn át fennálló nyomást nem idézhette elő, ezek hiányában pedig legfeljebb kis méretű kristályok alakulhattak ki, amelyek nem alkalmasak ékszerként való felhasználásra, így ettől az érdekességnek kitűnően alkalmas hírtől nem kell tartania annak, aki gyémántba fektette a pénze egy részét.