Szín: fehér, fekete, szürke, sárga, narancssárga, rózsaszín, levendula, zöld, kék
Törésmutató: 1,52-1,69
Fajsúly: 2,60-2,85
Mohs-keménység: 2,5-3,0

Szerves eredetű drágakő. A gyöngyöt tengeri és édesvízi kagylók több faja, valamint egyes tengeri csigák termelik. Csak azokban a kagyló- és csigafajokban találhatunk gyöngyöt, melyek gyöngyházat termelnek.

Történet: Egy kínai történész Kr.e. 2206-ban rögzítette a természetes gyöngyök legrégebbi írásos emlékét. Ahogy az évszázadok a modern idők felé haladtak, a természetes gyöngy iránti vágy továbbra is erős maradt. A királyi családok tagjai, valamint Ázsiában, Európában és másutt gazdag polgárok kincsként gyűjtöttek és adtak át nemzedékről nemzedékre.

Az ősi időktől kezdve az Újvilág 1492-es felfedezéséig a természetes gyöngyök kiemelkedő forrásai a Perzsa-öböl, Ceylon (ma Srí Lanka) vizei, a kínai folyók és tavak, valamint Európa folyói voltak. Kolumbusz Kristóf harmadik (1498) és negyedik (1502) újvilági útja során többször találkozott természetes gyöngyökkel díszített őslakosokkal. Természetes gyöngyforrások felfedezése a mai Venezuela és Panama vizein, még jobban fokozta a gyöngyök iránti keresletet.

Gyöngy tenyésztés:

Az első lépések a  mesterséges gyöngytermelés felé évszázadokkal ezelőtt történtek Kínában, japánoknak  a huszadik század elején sikerült előállitani szép tenyésztett gyöngyöt. A japán kutató, KOKICHI MIKIMOTO nevéhez fűződik. Ezek az 1920-as években váltak kereskedelmi szempontból fontossá (nagyjából ugyanakkor a természetes gyöngytermelés hanyatlásnak indult). Az 1930-as évektől az 1980-as évekig a gyöngytermesztés diverzifikálódott és elterjedt a világ különböző országaiban.

Egy termék se felelt meg a keresésnek.