Szín: Minden szín
Törésmutató: 1,37-1,47
Fajsúly: 2,15 (+0,08, -0,90)
Mohs keménység: 5–6,5

Történet: Számos kultúra az opálnak természetfeletti eredetet és erőt tulajdonított. Az arab legendák szerint villámcsapásokként esett le az égből. Az ókori görögök úgy vélték, hogy az opálok jóslatokkal ajándékozták meg gazdáikat és óvták őket a betegségektől. Az európaiak már régóta a drágakövet a remény, a tisztaság és az igazság szimbólumának tekintették.

Az opálok egyes változatai főleg színben, átlátszóságban, színjátékban különböznek egymástól, s némelyiknek olyan szép színe és színjátéka van, hogy a legelsőrangú drágakövek közé sorolható. Ezek a nemesopálok:

Fehér opál: Átlátszó vagy félig áttetsző, színátmenet fehér vagy világosszürke háttérszínnel, úgynevezett testszín.

Fekete opál: Átlátszó-áttetsző, színtónusú fekete vagy más sötét háttér előtt.

Tűzopál: Átlátszó vagy áttetsző, barna, sárga, narancssárga vagy vörös testfestékkel. Ez az anyag – amely gyakran nem mutat színszínt – más néven „mexikói opál”.

Érdekesség:

A legszebb nemesopál hazája a történelmi Magyarország, Vértesvágás (ma Szlovákia ) környéke. Az 1400- as évek óta tudunk a lelőhelyek létezéséről, sajnos ma már kimerültek a bányák.

A magyar nemesopált áttetsző tejes alapon piros, zöld és ibolyáskék élénk színjáték jellemzi. Ezek a piros, zöld és kék színben pompázó kövek túlszárnyalják még a legszebb ausztráliai köveket is, amelyeknek a színjátékában csak két szín vesz részt: zöld és piros, a kék nélkül vagy zöld és kék, a piros nélkül.

A magyar nemesopál a középkorban Konstantinápolyon keresztül került Európába, ezért keleti opálnak is nevezték. De élt a magyar opál elnevezés is. Bécsben még a koronakincsek között is van egy pompás, tyúktojás nagyságú, 607 g súlyú. A francia koronakincsek között is sok szép nemesopál van. Egy, a császári palást csattjába, egy az aranygyapjas rend rendjelének közepébe volt beillesztve. Egy tűzpiros színben játszó pompás kő Jozefin császárnéé volt, amelyet „Égő Trójá”-nak neveztek.

Ma a világ opálszükségletét jórészben Ausztrália látja el, a világtermelés 95%-át szolgáltatja. 1877-ben fedezték fel Ausztráliában nemesopált s rövid idő múlva mindenütt megjelent a drágakőpiacon az ausztrál opál.

Minősége a magyar nemes opálétól eltérő. Az ausztráliai nemesopál alapszíne kissé sárgás, színjátékában pedig többnyire csak két szín vesz részt s a foltok rendesen nem éles határvonalúak, hanem egymásba olvadnak. Gyakran az egész kövön keresztül csak egy szín lángol.

Opál ápolása, tisztitása:

A nemesopálnak szépsége mellett az a hátrányos tulajdonsága van, hogy nem elég kemény s így hosszas viselés következtében fényét veszti. Ezen azonban könnyen segíthetünk, ha a követ puha bőrrel átfényezzük. Mivel az opál könnyen törik, opáljainkat lehetőleg védjük az ütéstől; arra is vigyázzunk, hogy hirtelen nagy hőváltozás ne érje. Ha idővel kiszáradás folytán veszítene színjátékából, nedvesség pótlásával lehet rajta segíteni.

Egy régi könyv ajánlása szerint a nyers burgonya belsejébe kell helyezni az opált igy visszakapja nedvességtartalmát.

Egy termék se felelt meg a keresésnek.