Kémiai összetétel: Al 2 O 3
Szín: Piros
Törésmutató: 1,762–1,770
Fajsúly: 4,00 (+/- 0,05)
Mohs keménység: 9

Rubin színárnyalata egész világos rózsaszíntől a legkedveltebb úgynevezett galamb vérvörösön át egészen a sötétbordó árnyalatig terjed. Sok esetben már a szín árnyalatáról következtethetünk a kő származási helyére, de gyakran a származási helyről kapott elnevezés elkezd önálló életet élni, például: burmai rubinnak neveznek egy követ függetlenül attól, hogy valóban Burmából származik – e.

A Rubinok valódiságának és származási helyének a meghatározása szempontjából elsődleges jelentősége van a zárványoknak. A teljesen hibátlan kristályok általában nem nagyok, 6-9 karátos, szép hibátlan kő már csak ritkán fordul elő, ennél nagyobbat pedig csak egész elvétve találnak.

Nem szép színű és nem elég átlátszó, tehát drágakőnek nem alkalmas kő nagyobb példányokban is előfordul; találtak 1000 karátosnál is nagyobbat, de a szép tiszta, drágakőnek alkalmas rubinok legnagyobb része 1 karátnál kisebb súlyú. 

Történet:

A vörös a legintenzívebb érzelmeink – a szeretet és a harag, a szenvedély és a düh – színe. A hatalom és a vágy tárgyaihoz kapcsolódik – például a gyors autókhoz és a vörös rózsákhoz. A korai kultúrák a rubint nagyra értékelik, mivel hasonlóságot mutatnak az ereinkben áramló vér vörösségével, és azt hitték, hogy a rubinok az élet tartják.

A rubin a történelmileg legjelentősebb színes kövek közé tartozik. A szanszkrit ősi nyelvén a rubint ratnarajnak vagy „drágakövek királyának” nevezik.

Híres nagy rubinok indiai fejedelmek kincseskamráiba, uralkodók koronakincsei közé és különböző múzeumokba kerültek.

Mind a(z) 11 találat megjelenítve