Szín: Minden szín
Törésmutató: 1,624–1,644
A kettős törés: 0,018-0,040
Fajsúly: 3,06 (+0,20, -0,06)
Mohs keménység: 7–7,5

A turmalin a legszélesebb színtartományban megtalálható drágakő. Számos turmalin színfajta ihlette saját kereskedelmi nevét:

Rubellite: Rózsaszínű, piros, lilás piros, narancssárga és barnás vörös turmalin neve.

Indigolit: Sötét ibola kék, kék vagy zöldeskék turmalin.

Paraíba: Egy intenzív ibolya kék, zöldeskék vagy kék turmalin, a brazil Paraíba államból. A króm turmalin erősen zöld. Neve ellenére elsősorban vanádiummal festett, ugyanazzal az elemmel, amely számos brazil és afrikai smaragdot színe

Dinnye: Turmalin közepén rózsaszín, kívül pedig zöld. Az anyag kristályait általában szeletekre vágják, hogy megjelenjen ez a különleges színátmenet.

Történet:

Valahol Brazíliában az 1500-as években egy spanyol konkvisztádor lemosta a szennyeződéseket egy zöld turmalin kristályról, és összekeverte a vibráló drágakövet a smaragddal. Ez a zavar egészen a XIX. századig élt ekkor kezdték  a turmalint elkülönített ásványként  kezelni..

A kő azonosságával kapcsolatos zavart még a neve is tükrözi, amely a toramalliból származik, ami szingalézül (Srí Lanka egyik nyelve) „vegyes drágaköveket” jelent.

A turmalin egyik kedvelt felvevő piaca Kina volt, különösen kedvelték a rózsaszin és piros szinű turmalinokat.

Napjainkban:

1980-as évek végén felfedezték  a Paraíba turmalint, melynek feltűnő neonkék és zöldjei felvillanyozták a drágakövek világát. A drágakő egyedi, élénk színezése azonnal megkülönbözteti a többi turmalintól.

Ennek az egzotikus újoncnak az árai – különösen a csúcsminőségű, 3,00 és 5,00 karát közötti méretben – gyorsan emelkedtek, karátonként meghaladva a 10 000 dollárt. Soha egyetlen turmalin – még a rubellitvörösek és a krómzöldek között sem értékelték – soha nem ért el ekkora értéket.  A Paraíba turmalin ritkasága kétségtelenül hozzájárul a magas árakhoz.

Összesen 1 találat