Kémia: Al 2 O 3
Szín: Minden szín, kivéve a vörös
Törésmutató: 1,762–1,770
Fajsúly: 4,00
Mohs keménység: 9

Mindazokat a korundcsoportba tartozó drágaköveket, amelyek nem piros színűek zafírnak nevezzük. Zafír legértékesebb színe a búzavirágkék (Kasmír)

A zafír a színesdrágakő-kereskedelem egyik legfontosabb köve. Magas fényének és keménységének köszönhetően kiválóan alkalmas bármilyen ékszer készítésére, folyamatos viselésre.

Minden színben és színárnyalatban előfordul. A legszebb kék színű zafírok még mindig a kasmíri kövek, sajnos ezek már csak másodlagos forgalomból és ritkán szerezhetők meg, illetve nagy aukciós házak árverésein találkozunk néha egy-egy kiemelkedő minőségű és méretű kővel.

Ázsia legfontosabb zafírlelőhelyei találhatók Burmában (Myanmar), Thaiföldön és Srí Lankán, de bányásszák Kambodzsában, Vietnamban és Indiában is. Afrikában Madagaszkáron és Tanzániában vannak fontosabb lelőhelyek. Ausztráliában találhatók jelentős mennyiségű, bár nagyon sötét színű kövek. Az USA-ban híresek a montanai zafírlelőhelyek.

Zafír kezelési eljárásai megegyeznek a rubin kezelési eljárásaival.

Különlegességek:

Egy speciális narancssárga zafír színt padparadsának hívnak, ami szingalézül, a Srí Lankán beszélt nyelven „lótuszvirágot” jelent. Eredetileg a Srí Lankai köveket jelölték meg ezzel a névvel.

A korundok közül vannak olyan kövek melyek rendelkeznek, az úgynevezett az aszterizmussal, csillaghatással.

Ez a jelenség általában hat sugaras csillagmintaként jelenik meg a kabosonra csiszolt kő ívelt felületén. A csillaghatás rubinban vagy bármilyen színű zafírban látható, és számos apró, orientált tűszerű zárványból visszatükröződő fehér fényből fakad.

Történet:

Hagyományosan a zafír a nemességet, az igazságot, az őszinteséget és a hűséget jelképezi. Évszázadok óta díszíti a királyi és papi ékszereket, ruházatot. Az ókori Görögországban és Rómában a királyok és a királynők meg voltak győződve arról, hogy a kék zafír megvédi tulajdonosukat az irigységtől és az átkoktól

A középkor folyamán a papság kék zafírt viselt az Ég szimbolizálására, és a hétköznapi emberek úgy gondolták, hogy a drágakő mennyei áldást hoz. A zafir népszerűsége töretlen napjainkban is keresett, kedvelt drágakövek egyike.

1–12 termék, összesen 19 db